K+F Pályázatok → KMR 12-1-2012-0200: Hatékony talajoltó baktériumokat kiválogató rendszer (ESMS) kifejlesztése és instant por talajoltó anyag formula (ESSI) előállítása

                                                                                                        

Hatékony talajoltó baktériumokat kiválogató rendszer (ESMS) kifejlesztése és instant por talajoltó anyag formula (ESSI) előállítása

Projekt azonosító: KMR 12-1-2012-0200

Kedvezményezett megnevezése: BioFil Mikrobiológiai, Géntechnológiai és Biokémiai Kft.

Támogatás összege: 48.066.815,-Ft

A projekt támogatás intenzitása: 69,97%

A projekt célja por formulájú, hatékony termésnövelő és talajjavító talajoltóanyagok fejlesztése leromlott vagy alacsony termőképességű mezőgazdasági talajokra (pl. túlműtrágyázás miatt elsavanyodott, elszikesedett, sós, homokos, erősen savanyú). A mezőgazdasági gyakorlat és piac ma már ilyen speciális talajokra is igényli a fenntartható és precíziós szemléletű, ugyanakkor költségkímélő gazdálkodásra alkalmas készítményeket. Ilyen készítmények fejlesztésére a hagyományosan használt talajbaktériumok és oltóanyag formulázási technológiák nem alkalmasak.

A kifejlesztendő talajoltóanyagok ezeken a különleges igényű talajokon hatékony, komplex „instant” por termékek lesznek, melyek szilárd fázisú tenyésztéssel előállított, válogatott talajbaktérium törzsek komplex keverékéből fognak állni.

A válogatott törzsek egy kifejlesztendő válogató rendszer segítségével lesznek szelektálva. Ez lehetővé teszi a szélsőséges körülményekhez adaptálódott tulajdonságaik miatt alkalmas, a talajoltóanyag fejlesztésben eddig még le nem írt új baktériumfajok megtalálását és kinyerését a talajokból.

A kifejlesztendő por formula megfelelően hosszú időn át életképes baktériumtömeget fog biztosítani szélsőséges időjárási és sokszor előnytelen talajkörülmények között (pl. aszály). Adalékanyagai segítik a baktériumtenyészetek megtelepedését és elszaporodását a kezelni kívánt, speciális talajokban és az ezeken termesztett növények gyökérrendszerén. Az új termékek eltarthatósága lényegesen javul a folyadék- vagy hagyományos szilárd hordozóval kevert formulához képest, előnyösen befolyásolva a termék minőségét, értékesítési, szállítási lehetőségeit.

A projekt eredményeként kifejlesztett új típusú por talajoltóanyagokat preferáltan leromlott vagy rossz termőképességű talajokra kívánjuk forgalomba hozni, szántóföldi és kertészeti alkalmazásra, ugyanakkor jó minőségű talajokon is hatékonyak lesznek.

A projekt a Kutatási és Technológia Innovációs Alap finanszírozásában valósul meg.

 

Kapcsolat